Català Español

Els alumnes de 4t d’ESO participen, un any més, en el programa Teens’ Lab – Xplore de BASF

En el marc de l’assignatura de Física i química, els alumnes de 4t d’ESO han participat aquest dijous 22 de ferber en l’activitat Teens’Lab. El laberint de les substàncies, organitzada per l’empresa química BASF i que s’ha fet als laboratoris de la Universitat Rovira i Virgili (URV) del Campus Sescelades, en col·laboració amb el projecte APQUA.

El programa Teens’ Lab – Xplore de BASF és un projecte, desenvolupat en col·laboració amb la URV, on grups d’un màxim de 30 adolescents realitzen 12 experiments relacionats amb els continguts de l’assignatura de Física i Química. A “El laberint de les substàncies” els alumnes investiguen i experimenten de forma independent sota la supervisió d’experts.

El principal objectiu d’aquest taller es despertar l’interés per la química i la ciència en general entre els joves que aviat hauran de decidir l’itinerari del Batxillerat que voldran cursar.

Així doncs, en aquest taller es faciliten als alumnes setze recipients. Cadascun d’aquests conté un sòlid diferent. L’alumnat estudia les seves propietats i descobreix que, tot i que les substàncies tinguin el mateix aspecte, es poden distingir i identificar aplicant-hi mètodes de recerca físics i químics. Així mateix, els i les estudiants experimenten amb l’aspecte, l’olor, la capacitat de fermentació, el color de la flama, la densitat, la solubilitat, el pH i la prova de Benedict d’aquestes substàncies. El programa també inclou experiments addicionals com inflar globus o apagar foc amb CO2, la serp del faraó, una cromatografia i la fabricació de Styropor.

Un cop acabada l’activitat als laboratoris, els alumnes s’han desplaçat fins a les instal·lacions de BASF a Tarragona on han fet una visita al centre de producció.