Català Español

Els nens i nenes de 2n visiten el Castell d’Escornalbou en el marc del projecte dels castells medievals

El projecte que estan desenvolupant aquestes setmanes els alumnes de 2n de Primària versa al voltant dels castells medievals, és per això que es va organitzar una sortida al Castell Monestir d’Escornalbou, ubicat a Riudecanyes.

Durant l’excursió van fer una visita a l’interior del castell, completament remodelat a principis del segle XX, i d’aquesta manera van poder observar i conèixer de primera mà alguns dels aspectes que s’havien treballat a classe.

A banda, es van trobar amb en Bernat i la Rosa, dos personatges protagonistes que formen part del conte El Castell d’Iràs i no Tornaràs que estan llegint a l’escola. Va ser una autèntica sorpresa per a molts d’ells! Després d’una breu representació, els nens i nenes van haver de buscar un tresor i van acabar localitzant un petit cofre ple de monedes de xocolata.

Un cop finalitzades les activitats al castell, van poder gaudir d’una estona d’esbarjo a l’entorn i observar diferents espècies vegetals que també s’han estat treballant a classe.

El Castell d’Escornalbou

Escornalbou ens endinsa en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i el restaurà amb total llibertat. La visita permet conèixer l’ambient d’una casa benestant a principis de segle XX, on es van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda.

A banda, enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir. Fundat el 1153, el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou fou el centre de la baronia que reunia els pobles de Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou, l’Argentera, Colldejou, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella. Toda en preservà alguns elements, com l’església i el claustre, tot i que el va reformar per convertir-lo en un jardí des d’on els menuts de l’escola van poder gaudir d’una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.