Les classes de l’optativa de Meteorologia, que cursen un grup d’alumnes de 3r d’ESO, s’han convertit aquests darrers dies en un obrador ple d’inventiva.
I és que els nois i noies han construït el seu propi baròmetre fent servir tres estris molt bàsics: un got, una canyeta i un globus.
Un baròmetre és un instrument de mesura, utilitzat en física i meteorologia, que serveix per a mesurar la pressió atmosfèrica, i aquesta és la dada que fan servir els meteoròlegs per fer les prediccions del temps.
El procediment que van seguir va ser el següent:
- Inflar el globus fins al seu límit i després deixa sortir l’aire per tal d’estirar-lo.
- Tallar el globus per la meitat i descartar la peça superior, on va el coll.
- Agafar la part inferior del globus i cobrir la boca del got, assegurant que està ben estirada usant la banda elàstica i revisant que no hi hagi fuites d’aire.
- Col·locar la palleta sobre del globus amb el tros de cinta adhesiva situat a 2 cm de l’extrem de la palleta. És important assegurar que quedi al centre del globus per ficar la palleta a l’orifici.
- Col·locar un full de paper darrere el got i marcar-hi la posició actual de la palleta. El paper ha d’estar col·locat de manera que hi hagi la possibilitat de fer més marques segons siguin necessàries.
- Revisar la palleta durant determinats intervals de temps i anar marcant el lloc en el qual es troba esmentant el temps que feia en aquell moment, “plujós”, “ventós”, “assolellat”, a prop de cada marca.
- A partir d’aquí, només cal observar les variacions que va fent la palleta per determinar el temps que farà durant les properes hores.
